Besök oss

Ryttarens torvströfabrik är en väl sammanhållen verksamhetsmiljö med ursprung från tidigt 1900-tal med fabrik, maskinhus, arbetarbostäder med ekonomibyggnader, sågverk, torvmossar och en smalspårig torvbana med lok och vagnar.


I hela 90 år togs det upp torv på mossarna öster om fabriken men i december 1997 pressades den "sista" säcken torvströ. Verkligheten ville nu något helt annat och år 1999 togs fabriken över av Föreningen Ryttarens torvströfabrik.


Fabriken och torvbanan är fortfarande i funktionsdugligt skick. Torv rivs och pressas i fabriken och på torvbanan kan besökare åka till de forna torvtäkterna ute på mossen. Ryttarens torvströfabrik med torvbanan är sedan 2012 förklarat som byggnadsminne.


Hoppas vi ses på Ryttaren då visar och berättar vi gärna mer om livet kring fabriken.

Torvbanans dag 22 oktober.

Dagen viks helt åt vår torvbana. Vi kommer att åka hela torvbanan denna dag och flera lok kommer att vara i drift och köra tåget ut på mossen. Det blir även premiärvisning av det 105 år gamla Söderblomsloket som nu kan gå för egen maskin.

Resan kommer att ta drygt 2 timmar. Ute på mossen stannar vi till ett tag för att sträcka på benen och ta en fika om ni har med det. Vi kan ta 50 personer på tåget och vi har ingen förbokning så kom i tid.

Avgång från Ryttaren kl 14.00 och vi kommer tillbaka 16.00-16.30, lagom till att det börjar skymma.

Håll utkik på vår hemsida, Facebook eller Instagram för eventuelltmer kommande information om denna dag.

Entréavgift ( Gäller 22 oktober)

Vuxen 150 kr

Medlem Gratis

Barn under 15 år gratis 

Vi tar kontant betalning eller Swish


Tillgänglighet


Vi har möjlighet att ta med en rullstol på tåget när vi åker ut på mossen. Meddela oss gärna innan. In i fabriken finns tyvärr ingen möjlighet att ta sig med rullstol på grund av en del trappor och trånga utrymmen. Det finns fast monterade handledare i trapporna för att underlätta för våra besökare. Fabriksområdet i övrigt är tillgängligt för alla. Våra toaletter består av två torrdass av gammal hederlig typ med de begränsningar detta innebär. Vill ni veta mer så ring något av de telefonnummer ni finner till höger på sidan.


Grupper


Grupper, skolklasser, turistbussresor, med flera, kan boka visning.
Bokade grupper 120 kr per person dock lägst 1200 kr per grupp.


Mail oss en bokningsförfråganArbetsdagar


Arbetsdagarna fortsätter hösten 2022 med träffar på lördagar jämna veckor med början den 13 augusti och fram till mitten av december.

Vi brukar starta vid 10:00 och sluta omkring 14:00
För ytterligare information kontakta Karl-Hugo Fogelberg, tfn 070-516 30 39

Hans välkomnar besökare
Hans välkomnar besökare
Räddning av groda
Räddning av groda
Calle med besökare
Calle med besökare
Drygt 130 besökare kom under dagen
Drygt 130 besökare kom under dagen
Karl-Hugo kör loket
Karl-Hugo kör loket
Mot mossen
Mot mossen

Torvens dag 2022

Torvens dag 2022 blev en mycket lyckad dag. Vi hade drygt 140 beökare som tålmodigt väntade på sin tur att få åka torvtåg ut på mossen. Tack alla besökare och ideella krafter som möjliggjorde en underbar dag! 


2023 kör vi igen!